Saxofoon

De saxofoon is een houtblazer met een enkel riet, zoals de klarinet. Ze bestaat in verschillende maten en toonhoogtes (hoe groter het instrument, hoe lager het klinkt): sopraansaxofoon, altsaxofoon, tenorsaxofoon en baritonsaxofoon. Saxofoon is een leuk instrument waarvan de techniek redelijk snel aangeleerd kan worden.

Jonge kinderen kiezen uit sopraan- of altsaxofoon omdat deze instrumenten door hun grootte en gewicht beter te hanteren zijn. De vingerzetting is bij alle saxen dezelfde, waardoor men later, zonder veel moeite, naar een ander type saxofoon kan overgaan. De voornaamste aanpassing is de grootte van het mondstuk.

In de eerste lessen gaat veel aandacht naar de juiste mondstand en een goede ademhaling: dit is belangrijk om tot een mooie en soepele toon te komen. Na een drietal maanden kan de gemotiveerde leerling al heel wat mooie melodieën spelen. Zeer vele methodes gebruiken ook een cd waarmee je thuis kan meespelen.

Voor de saxofoon bestaat er heel wat solorepertoire in uiteenlopende genres. Daarnaast is de saxofoon een geschikt ensemble-instrument: zo is het een waar genoegen te kunnen spelen in een saxofoonkwartet of groter saxensemble. Bovendien is er in elke fanfare, big band of harmonieorkest steeds plaats voor een extra saxofoon.

Kopen of huren?
Je kan de eerste vier jaar een saxofoon huren van de school. 

Zin in meer?
Ben je afgestudeerd voor alt- of sopraansaxofoon, maar wil je graag nog verder bijleren? Dan kan je je opnieuw inschrijven voor sopranino-, sopraan- of alt-, tenor-, bariton- of bassaxofoon, instrumenten die je reeds kan verkennen tijdens je opleiding alt- of sopraansaxofoon.

Foto's hieronder (© Jeannine Peeters): sopranino-, sopraan-, alt- en tenor-, bariton- en bassax: al deze instrumenten zijn te bespelen in het saxensemble van de school.

Leraars: 

Nele Ghijs, Maarten-Jan Huysmans, Gert Meers, Hilde Mertens

Foto's: 
Video's: 
Embedded thumbnail for Saxofoon
Embedded thumbnail for Saxofoon
© Copyright 2021 • SLAC/Conservatorium - Privacy policy Website ontworpen en ontwikkeld door MINSKY