Iederéén kan spreken voor publiek

Ken jij onze opleiding overtuigend spreken voor volwassenen? Het Leuvense stadsmagazine LVN sprak met lerares Kristien Amerijckx.

De opleiding ‘overtuigend spreken’ is niet zo bekend als pakweg toneel of voordracht. Het is ook een minder kunstzinnige opleiding, je traint eerder de praktische kant van het spreken. Je leert argumenteren en een verhaal zo opbouwen dat mensen naar je luisteren. Je traint technieken om te speechen, te debatteren, te onderhandelen, te interviewen … We schrijven ook altijd onze eigen teksten. Dat is een belangrijk verschil met andere woordopleidingen.

De opleiding duurt drie jaar. Zo wordt spreken voor publiek een gewoonte die je nooit meer afleert. Elk jaar diepen we de basistechnieken verder uit. Op het einde brengen de leerlingen hun eigen afstudeerproject voor een publiek.

Van rechtenstudent tot wetenschapper 

De opleiding is voor een brede waaier aan mensen interessant. Ik heb al lesgegeven aan rechtenstudenten die beter willen leren pleiten, een dokter die vaak moet spreken op congressen, een student met angst voor mondelinge examens, zelfstandigen die hun concept beter willen leren verkopen en wetenschappers die hun werk verstaanbaar willen maken voor een groot publiek. Maar ook mensen die gewoon graag met taal bezig zijn. Iedereen heeft er baat bij om goed onder woorden te brengen wat hij bedoelt. Je boodschap kan nog zo interessant zijn, als niemand luistert gaat ze helemaal verloren.

Vaarwel spreekangst

Spreekangst is een van de meest voorkomende angsten. Je hebt nochtans geen talent nodig om te spreken voor publiek. Iederéén kan het, met de technieken die je tijdens mijn lessen leert. Veel leerlingen krijgen echt een aha-erlebnis tijdens het eerste jaar. Een verlegen jongen die in het begin stotterde en naar de grond staarde, keek mij tegen het einde van het jaar in de ogen en gesticuleerde tijdens het spreken. Die evolutie zien is het meest fascinerende aan mijn job.

© Copyright 2021 • Conservatorium Leuven - Privacy policy Website ontworpen en ontwikkeld door MINSKY