Creatief schrijven

Loop jij ook altijd rond met verhalen in je hoofd? Heb jij altijd al zin gehad om je uit te leven in kortverhalen, performance-teksten, monologen of columns? Wil je jouw eigen stijl ontdekken en verruimen? Dan is de cursus creatief schrijven iets voor jou…

Tijdens de eerste twee jaren van de opleiding leer je de voornaamste kenmerken van diverse literaire genres zoals proza, poëzie en dramatische teksten kennen. Je leert de basisbeginselen van schrijven, maakt kennis met diverse schrijftechnieken en ontdekt wat de kracht is van een goed verhaal. Daarenboven wordt vooral jouw creativiteit en eigenheid als schrijver gestimuleerd. Je werkt aan een aantal korte en langere opdrachten, zowel tijdens de les als thuis.

Af en toe organiseren we een toonmoment, bijvoorbeeld in samenwerking met de leerlingen voordracht en toneel. Ook staan er een aantal literaire uitstappen en een gastles door een bekende professionele schrijver op het programma. In het derde, laatste jaar maak je een eindwerk naar keuze, zoals een bundel korte verhalen, een monoloog of een novelle.

Op deze blog posten de leerlingen creatief schrijven hun recentste bloed, zweet en tranen. Van probeersels tot afgewerkte teksten. Met veel goesting. In schooljaar 2018-2019 zijn de leerlingen tevens gestart met een reekst podcasts over literatuur. Beluister ze hier.

Je kan de cursus creatief schrijven volgen vanaf 15 jaar. Een vooropleiding woord is niet noodzakelijk. Je hebt twee uur schrijfles per week en een uur literaire facetten.

Literaire facetten

In het vak literaire facetten verruim je je literaire kennis en leer je een mening vormen over literatuur. Je leest en bespreekt klassieke en actuele boeken en woont literaire voorstellingen bij. We onderzoeken in groep waarom en voor wie we schrijven en hoe het huidige literaire landschap eruit ziet. Tijdens de lessen werken we ook aan een collectief project, gebaseerd op ieders ideeën, interesse en persoonlijkheid.

Uurroosters 2018-2019

Uurooster onder voorbehoud, wijzigingen mogelijk tot 1 oktober 2018.

Creatief schrijven (blok van 2 uur)

  • Maandag 20.00-22.00: Margot Vyverman - volzet
  • Dinsdag 10.00-12.00: Margot Vyverman - bijna volzet
  • Dinsdag 19.30-21.30: Margot Vyverman - volzet
  • Zaterdag 9.00-11.00: Stefanie Huysmans - volzet
  • Zaterdag 12.15-14.15: Stefanie Huysmans - bijna volzet

Literaire facetten

  • Maandag 19.00-20.00: Margot Vyverman
  • Dinsdag 12.00-13.00: Margot Vyverman
  • Zaterdag 11.00-12.00: Stefanie Huysmans
Leraars: 

Margot Vyverman en Stefanie Huysmans

Video's: 
Embedded thumbnail for Creatief schrijven
© Copyright 2019 • SLAC/Conservatorium - Privacy policy Website ontworpen en ontwikkeld door MINSKY