Creatief schrijven

Loop jij ook altijd rond met verhalen in je hoofd? Heb jij altijd al zin gehad om je uit te leven in kortverhalen, performance-teksten, monologen of columns? Wil je jouw eigen stijl ontdekken en verruimen? Dan is de cursus creatief schrijven iets voor jou…

Tijdens de eerste twee jaren van de opleiding leer je de voornaamste kenmerken van diverse literaire genres zoals proza, poëzie en dramatische teksten kennen. Je leert de basisbeginselen van schrijven, maakt kennis met diverse schrijftechnieken en ontdekt wat de kracht is van een goed verhaal. Daarenboven wordt vooral jouw creativiteit en eigenheid als schrijver gestimuleerd. Je werkt aan een aantal korte en langere opdrachten, zowel tijdens de les als thuis.

Af en toe organiseren we een toonmoment, bijvoorbeeld in samenwerking met de leerlingen voordracht en toneel. Ook staan er een aantal literaire uitstappen en een gastles door een bekende professionele schrijver op het programma. In het derde, laatste jaar maak je een eindwerk naar keuze, zoals een bundel korte verhalen, een monoloog of een novelle.

Op deze blog posten de leerlingen creatief schrijven hun recentste bloed, zweet en tranen. Van probeersels tot afgewerkte teksten. Met veel goesting. In schooljaar 2018-2019 zijn de leerlingen tevens gestart met een reeks podcasts over literatuur. Beluister ze hier.

Je kan de cursus creatief schrijven volgen vanaf 15 jaar. Een vooropleiding woord is niet noodzakelijk. Je hebt twee uur schrijfles per week en een uur literaire facetten.

Literaire facetten

In het vak literaire facetten verruim je je literaire kennis en leer je een mening vormen over literatuur. Je leest en bespreekt klassieke en actuele boeken en woont literaire voorstellingen bij. We onderzoeken in groep waarom en voor wie we schrijven en hoe het huidige literaire landschap eruit ziet. Tijdens de lessen werken we ook aan een collectief project, gebaseerd op ieders ideeën, interesse en persoonlijkheid.

Uurroosters 2020-2021

Uurooster onder voorbehoud, wijzigingen mogelijk tot 1 oktober 2020.

Creatief schrijven (blok van 2 uur)

  • Maandag 20.00-22.00: CS 1-2 
  • Dinsdag 10.00-12.00: CS 1-2
  • Dinsdag 19.30-21.30: CS 3
  • Zaterdag 10.00-12.00: CS 3
  • Zaterdag: 13.15-15.15: CS 3

Literaire facetten

  • Maandag 19.00-20.00
  • Dinsdag 12.00-13.00
  • Zaterdag 12.00-13.00
Leraars: 

Margot Vyverman

Video's: 
Embedded thumbnail for Creatief schrijven
© Copyright 2021 • SLAC/Conservatorium - Privacy policy Website ontworpen en ontwikkeld door MINSKY