Hanne-Joost Peeters

De Belgische mezzosopraan en musicologe Hanne-Joost Peeters begon haar zangstudies op 12-jarige leeftijd aan het toenmalige Stedelijke Conservatorium van Leuven. Tussen haar 15 en 20 jaar vertolkte ze zeer veel solorollen in de jongerenoperaproducties georganiseerd door Musica en Transparant enerzijds en de Vlaamse Jeugdopera anderzijds. Op 18-jarige leeftijd stond ze reeds op de planken van de Koninklijke Muntschouwburg, in de rol van l’Enfant (L’enfant et les sortilèges, M. Ravel).

Van 1997 tot 2001 studeerde Hanne-Joost musicologie aan de KULeuven en University of London, en behaalde haar diploma met grote onderscheiding. Sinds voltooiing van een aanvullende studie cultuurmanagement (UFSIA), werkte Hanne-Joost 9 jaar lang als onderzoeker: eerst voor het Orpheus Instituut te Gent, en vervolgens voor het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen.

Tussen 2000 en 2012 studeerde Hanne-Joost zang bij Bart De Kegel, die tot op heden haar mentor blijft. In juni 2002 voltooide ze haar zangstudies aan het Stedelijk Conservatorium van Leuven met grootste onderscheiding voor solozang en lyrische kunst, beide in de klas van Bart De Kegel. Onder zijn begeleiding werd ze tweede laureaat van de wedstrijd Axion-Classics van Dexia in november 2001, tevens tweede laureaat van het Concours Jacques Dôme te Verviers in maart 2004 en finalist van de Music Award Maastricht in april 2008. Reeds tijdens haar zangstudies was Hanne-Joost geëngageerd bij Opera Zuid (Maastricht), voor het solistenensemble in Cendrillon (J. Massenet) en vertolkte ze de rol van Czipra in de Zigeunerbaron (J. Strauss) in een productie van het Vlaams Muziek Theater. Ze behaalde haar diploma's solozang met grote onderscheiding aan de Conservatorium van Maastricht  (Bachelor 2008) en Tilburg (Master 2010), en haar diploma zangpedagogie met grootste onderscheiding.

Sindsdien is ze voornamelijk te horen in recitals: zo werd ze door de Vlaamse Gemeenschap gekeurmerkt als Nieuw Talent voor vier verschillende soloprogramma’s. In deze programma's liet Hanne-Joost zich horen in haar twee specialiteiten: liedrepertoire enerzijds, en de passionele en virtuoze belcanto muziek van Händel tot Rossini anderzijds. Tenslotte neemt ook 20ste eeuwse muziek een behoorlijk aandeel in haar repertoire in: zo oogstte ze bijvoorbeeld veel succes met “Phaedra” van Britten.

Hanne-Joost geeft zang en muziekcultuur (over vocale muziek) aan SLAC/Conservatorium te Leuven.

© Copyright 2021 • Conservatorium Leuven - Privacy policy Website ontworpen en ontwikkeld door MINSKY